jueves, 21 de abril de 2022

SANT JORDI

Que es Sant Jordi?

El dia de Sant Jordi a Catalunya és una festa que se celebra el 23 d'abril, en Sant Jordi es donen símbols de la cultura i l'amor. Es un dia en el qual es reivindica la cultura catalana. És el dia dels enamorats, i per això des del segle XV és costum regalar una rosa vermella «com la sang» a l'estimada mentre que a l'estimat es regala un llibre. Aquest costum s'afegeix al 1930 s'hi afegeix a causa del dia del llibre.

                                              La Simbologia Típica:

La Rosa: La rosa és la flor simbòlica més utilitzada a Occident, correspon al que representa el lotus com a Orient i els dos símbols s'acosten al de la roda. La rosa designa una perfecció acabada, un èxit sense culpa. La rosa per la seva relació a la sang versada apareix sovint com el símbol d'un renaixement místic. La rosa s'ha fet també símbol de l'amor. La sang que raja de la profunda ferida és vehicle de vida, com mostra el fet que en neixi una flor, una rosa vermella. Quan la llança de l'Amor penetra en el drac com a conseqüència de la lluita, amb sofriment i dolor, la sang ens neteja i purifica (com ho va fer Crist mitjançant la seva Passió), transfigurant les ferides i la mort en un renaixement místic que és fruit de l' amor que tot ho abraça. 

El Cavaller: El cavaller desenvolupava l'adquisició d'aquest àmbit d'ell mateix que consisteix en l'exacta possessió dels mitjans necessaris per atènyer els objectius continuats acompanyat d'una forma de donació de si místic té un ésser superior : Déu, el Rei, la Pàtria, la Senyora, el servei, etc.... El cavaller no és un sobirà és un servidor. Es realitza en l'acció per una gran causa. Lluita contra totes les forces del mal, incloent-hi les institucions socials quan li sembla que violen les seves exigències interiors. 

El Cavall: Semblaria constituir un dels arquetipus fonamentals inscrits en la memòria de l'home, ho trobem en les llegendes, els mites i els contes de fades. La simbologia del cavall és múltiple, sovint contradictori. S'associa originalment el cavall a les tenebres del món subterrani de o sorgeix galopant des de les entranyes de la terra o els abismes del mar. A l'Occident medieval la iniciació cavalleresca té també una analogia amb la simbologia del cavall muntura privilegiat de la recerca espiritual. El cavall no és un animal com els altres; és la muntura, el vehicle, el vaixell i el seu destí és inseparable del de l'humà.

El drac: Sant Jordi enfronta el drac, ja que es un símbol del mal, de les tendències demoníaques, del caos, de les pulsions salvatges i incontrolades del nostre inconscient ... Un monstre que ens terroritza i que, amb el seu foc, és capaç d'acabar amb nosaltres, que simbolitza les forces de la naturalesa i dels déus pagans anteriors, per alliberar la noia que representa els druïdesses, a els responsables del culte antic. La noia i el drac simbolitzen la unió de les forces de la naturalesa con los homes i les dones. És un símbol arrelat en Totes les cultures antigues. Texts celtes, hebraics, xinesos i hindús parlen de dracs. El Simbolisme del Drac és ambivalent entre el Bé i el mal. Vehicula valors Tant positius com negatius. En Extrem Orient és la potència celest, creadora i ordenadora | organitzadora. A Occident és el guardià de tresors amagats, materials o espirituals, és l'adversari que calç destruir per obtenir-les.

L'Espassa: És símbol del poder, capaç de donar o de prendre la vida, representa la força solar. L'espasa és igualment la llum i el llampec. L'espasa és en primer lloc el símbol de la milícia i de la seva virtut, el valor, però també del seu poder. El poder presenta un doble aspecte : és destructor, però la destrucció es pot aplicar té la injustícia i esdevenir així positiva; és constructor quan estableix i manté la pau i la justícia.

El Libre: Elles, per la seva banda, els recompensen amb un llibre. Ja que, el 23 d'abril se celebra el Dia del llibre, un dia en què es commemora la mort de dos grans plomes de la Història de la literatura: Miguel de cervantes i William Shakespeare. I per això és el día internacional del llibre per la mort dels dos grans escriptors, encara que l'autor del Quixot va morir el dia 22 i, això sí, va ser enterrat el 23, mentre que l'anglès va marxar d'aquest món un 23 d'abril, però del calendari julià! Així que, en rigor, va morir el 3 de maig del nostre calendari gregorià. 

La Princesa: La princesa és el símbol de la nostra pròpia perfecció, del nostre millor jo, d'aquesta imatge de nosaltres mateixos que per la seva bellesa i perfecció ens empeny a l'Amor. Anem renunciant a parts de nosaltres mateixos, anem morint a poc a poc a la vida, fins que el que està en joc és el més íntim de nosaltres mateixos. Arribat aquest moment, quan el drac amenaça de posar fi a la nostra autoestima, al merescut amor per el millor d'un mateix, només cal lliurar-se a la mort o la senda de l'heroi, la batalla èpica, la lluita contra el drac.

El Vermell: El color vermell es relaciona amb allò físic perquè és capaç d'estimular-nos, d'accelerar-nos el pols i de provocar una reacció en nosaltres. El vermell simbolitza la sang, l'amor, el foc, la calor, la revolució, la passió, l'acció i la força.

El Verd: Aquest color s'utilitza per a representar el creixement i la renovació. Representa el món natural, l'ecologia, la tranquil·litat. És un color refrescant lligat a la fertilitat, la tolerància, neutralitat, tranquil·litat, temperat, seguretat, harmonia i l'equilibri.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

SANT BALDIRI

Origen Històric: Sant Baldiri de Nimes Sant Baldiri (També anomenat Sant Boi), va ser una mena de sacerdot que ajudava als bisbes durant el ...