martes, 8 de marzo de 2022

CARNAVAL, QUARESMA I SETMANA SANTA

Molta gent creu que hi han festes que no tenen res a veure però hi ha algunes festes que si que estan relacionades i no molta gent ho sap, aquest es el cas de la Quaresma y el Carnaval. La Quaresma es una festivitat que s'inicia el dimecres de cendra y  finalitza abans de la missa del dinar del senyor del divendres sant (un període anterior a la pasqua en el que es fa una preparació, aquesta es una preparació que dura 40 dies com decreta la Bíblia). 

La Quaresma simbolitza els 40 dies que va durar el diluvi, la marxa dels 40 anys del poble israelita pel desert o els 400 anys que va durar l'estada dels jueus a Egipte. Això s'exemplifica en la figura de dona Quaresma, la figura de dona casta i pura que inculca valors de sacrifici i penitència. Al contrari del Carnaval.

La Quaresma  el període que els cristians celebren abans de rebre la resurrecció de Jesús, però també serveix per a fer un viatge de conversió i dejuni, mentre que el carnaval es una festa que ens recorda a les festes paganes com les que es realitzaven en honor a Bacus, el déu romà del caos, la festa i el vi.
La veritat es que el carnestoltes neix associat a la quaresma. Això es degut a que durant la quaresma s'havien de suprimir totes les activitats provocatives,  i en contraposició va aparèixer el carnestoltes que suposa una concentració d'activitats llibertines. Hi ha fonts que asseguren que l'origen del Carnestoltes, tal com el coneixem ara, es remunta a més de 5.000 anys i alguns el situen en l'Imperi Romà, tot i que no es sap l'origen segur.
 


Es suposa que el terme prové del llatí medieval carnelevarium, que significava “llevar la carn” i que es referia a la prohibició religiosa de consum de carn durant la Quaresma. Va ser precisament en l'Edat mitjana quan es situa un altre possible origen de quan va sorgir aquesta festivitat, que incloïa jocs, banquets, balls i diversions, a fi de preparar-se per a l'abstinència de la Quaresma. A Espanya va començar a ser costum el disfressar-se durant el regnat dels Reis Catòlics, una tradició que, excepte èpoques en les quals es va prohibir, s'ha mantingut fins a l'actualitat en diversos llocs del món.

Es important esmentar que el carnestoltes és una manifestació festiva, amb un gran rerefons cultural, caracteritzada per la transgressió metafòrica o ritual de les normes establertes.

Encara que indiscutiblement el carnestoltes no es pot concebre sense la idea de la Quaresma, encara que  actualment hagi perdut la seva relació amb el període de dejuni. Les dates de celebració es mantenen degut ha que ha perdurat la tradició. 
D'altre banda la Setmana Santa te origen en el segon segle de l'era cristiana amb la commemoració de la  mort i resurrecció de Jesucrist i 300 anys després es va destinar un dia especial per a recordar el memorable esdeveniment de l'Últim Sopar de Jesús amb els seus deixebles. La Setmana santa esta relacionada amb el Carnastoltes i amb la Quaresma ja que formen part d'un mateix calendari liturgic de celebracions religioses. 

Es important comentar que la setmana santa commemora les diferents etapes de la Passió de Jesucrist: des de la seva entrada a Jerusalem, fins a la seva viacrucis, mort i resurrecció. La Setmana Santa és un dels moments anuals de major intensitat litúrgica i ritual del cristianisme. Es la celebració més important per al cristianisme .El dia en el qual es celebri la Setmana Santa s'organitza les altres celebracions del carnaval com la Quaresma i això es deu a que la Setmana Santa es una celebració que canvia de dia cada any

Una de les tradicions commemoratives del carnaval es: l'enterrament de la sardina. Aquesta tradició és comuna a totes les celebracions de carnaval i té lloc en finalitzar el període de festa, com a punt i final. Es tracta d'una desfilada que parodia una processó fúnebre i que finalitza amb la crema de la sardina, símbol de l'enterrament del passat i l'arribada de la primavera i la renovació.

En quant a la tradició de la Quaresma crec que la tradició més important a comentar es  el Dimecres de cendra. El dimecres posterior al Dimarts de Carnestoltes se celebra una missa en la qual el sacerdot beneeix les cendres obtingudes de cremar les palmes del Diumenge de Rams de la Setmana Santa de l'any anterior.

Per finalitzar crec que una de les tradicions més importants (per a mi) del Carnaval es La Ronda (una celebració que es fa a Lleó, el poble de la meva avià). En aquesta festa la Confraria del Dolç Nom de Jesús és l'encarregada de dur a terme aquesta tradició de la Setmana Santa lleonesa. Consisteix en una Processó del matí del Divendres Sant en la qual es crida l'escenifiquen tres germans de la confraria que recorren els carrers amb una xolla, un clarí i un tambor i vestits amb les seves túniques. Això ho fan mentre Moquen els instruments cantant: “Aixequeu-vos germanets de Jesús, que ja és hora”. Es una celebració molt bonica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

SANT BALDIRI

Origen Històric: Sant Baldiri de Nimes Sant Baldiri (També anomenat Sant Boi), va ser una mena de sacerdot que ajudava als bisbes durant el ...