viernes, 19 de noviembre de 2021

🇨​​​​​🇦​​​​​🇱​​​​​🇪​​​​​🇳​​​​​🇩​​​​​🇦​​​​​🇷​​​​​🇮​​​​​ 🇱​​​​​🇮​​​​​🇹​​​​​🇺​​​​​🇷​​​​​🇬​​​​​🇮​​​​​🇨





Representació Calendari Litúrgic en colors:



El calendari litúrgic es basa en les diferents festes que es celebren en la litúrgia cristiana al llarg de l’any. Aquestes festes, estan distribuïdes en diversos cicles. Dins d’aquests cicles hi han unes festes fixes com el Nadal o les festes dels sants, i unes altres festes que són mòbils i per tant van canviant de dia cada any. La principal festa mòbil és la festa de Pasqua.

1. Cicle del Nadal

El cicle de Nadal s’inicia amb l’Advent, que es el conjunt de quatre diumenges abans del dia de Nadal. Aquest cicle comença el diumenge més pròxim la festa de Sant Andreu (30 de novembre). Quan s'inicia aquest cicle també s'inicia l’any litúrgic.

Entre el 25 de desembre (festa del Nadal) i el 6 de gener (festa de l’Epifania), es celebra el temps del Nadal. Dins d’aquest temps, hi ha la festa del dia 1 de gener, que correspon a la festa de Cap d’any, festa que en l'època medieval s'anomenava Ninou.




El dia 7 de gener comença el temps posterior a l’Epifania. L'Epifania dura entre 1 i 6 diumenges. Després d'aquesta festa venen els tres diumenges prequaresmals que tenen els noms de: Septuagèssima, Sexagèssima i Quinquagèssima, o diumenge de Carnaval.

2 Cicle de la Pasqua

El cicle de la Pasqua s’inicia amb la Quaresma, temps que dura sis setmanes i per tant 6 diumenges. El diumenge cinquè de Quaresma s’anomena “Diumenge de Passió”, i el diumenge sisè es el Diumenge de Rams. Entre aquest diumenge i el diumenge de Pasqua es situa la Setmana Santa.

Diumenge de Pasqua de Resurrecció es una festa que celebra el diumenge posterior a l’equinocci de primavera. Però, aquesta es una festa mòbil, pot caure entre el 22 de març i 25 d’abril.Amb el dia de Pasqua comença el temps pasqual, que dura set setmanes i finalitza amb el diumenge de Pentecosta

Després de la Pentecosta hi ha el diumenge de la Santíssima Trinitat i el dijous següent es celebra la festa del Corpus Christi. Aquesta és la darrera festa que canvia de dia en el cicle de la pasqua. Després d'un temps es torna a produir el primer diumenge d’Advent donant inici així a un nou any litúrgic.



Simbologia dels colors del cura:

Blanc: És el color privilegiat de la festa cristiana. s’utilitzava aquest color per a celebrar: el Nadal i l'Epifania, la Pasqua i les Festes de Crist i de la Verge.

Vermell: És el color triat per a celebrar: la celebració del Diumenge de Passió (Ramos) i el Divendres Sant. També de la Festa de Pentecosta i altres celebracions de la Passió de Crist

Verd: El verd com a color de pau, s'utilitza per a celebrar el Temps Ordinari de l'Any Litúrgic. El Temps ordinari són les 34 setmanes en les quals no se celebra un ninguna celebració de Crist

Morat: Color oposat a la discreció. Aquest color s'utilitza per a les celebració de l'Advent i la Quaresma

Negre: Durant l'Edat mitjana era el color de l'Advent i la Quaresma, ara ha quedat relegat per a celebracions de difunts.

Rosa: no té significat, marca el centre de l'Advent i la Quaresma


No hay comentarios:

Publicar un comentario

SANT BALDIRI

Origen Històric: Sant Baldiri de Nimes Sant Baldiri (També anomenat Sant Boi), va ser una mena de sacerdot que ajudava als bisbes durant el ...