domingo, 22 de mayo de 2022

SANT BALDIRI

Origen Històric: Sant Baldiri de Nimes


Sant Baldiri (També anomenat Sant Boi), va ser una mena de sacerdot que ajudava als bisbes durant el segle IV en la ciutat Francesa de Nimes. La problemàtica es va donar quan un grup de ciutadans de Nimes van celebrar unes festes paganes en el bosc, aquestes festes s'anomenaven les Agonàlies i eren celebrades en honor a la deessa Juno (Hera).

Baldiri va decidir que volia aturar aquestes festes i llavors es va interposar entre la multitud que estava fent sacrificis a la deessa per predicar la seva religió. Els hi va dir que estaven cometent una greu ofensa a Déu i que devien aturar les seves practiques pecaminoses. Baldiri fins i tot va enderrocar la figura de la deessa a la qual estaven adorant i es va negar acceptar a la deïtat pagana.

Degut a aquests fets Baldiri va ser torturat i empresonat per a que acceptés als deus romans. Finalment va ser decapitat amb una destral i martiritzat durant el regnat de l'emperador Julià l'Apòstata (331-363).


Llegenda: Sant Baldiri de Nimes


La llegenda de Sant Baldiri explica que quan els sacerdots que anaven a fer el ritual pagà el van sacrificar en honor a Juno, tallant-li el cap amb una destral, el seu cap va rebotar tres cops contra la terra i d'aquest van sortir tres fonts d'aigua sobre els quals posteriorment es va edificar un oratori anomenat des Trois-Fontaines.


Monestir de Sant Baldiri


Es creu que el cos de Sant Baldiri el va recollir la seva dona, qui el va enterrar a la Valsainte, lloc que era un cementiri on estaven enterrats els cristians. Justament en aquell lloc, es va construir una església que va derivar en un lloc de pelegrinatge per a molts cristians. Al 511 d.C. el monestir es coneixia com el Monestir de Sant Baldiri i va ser un dels més importants de la regió, fins que va ser abandonat i enderrocat el segle XVII.

Culte a Sant Baldiri


El seu culte es dóna especialment al sud de França, d'on es va traspassar el culte a Catalunya i a la litúrgia mossàrab, on va produir-se la difusió de relíquies de l'època visigòtica, que van estendre'n el culte pel que era conegut com el regne de Castella.

Festa i Símbols


La festa de Sant Baldiri és el 20 de maig, on es representa aquest sant vestit amb dalmàtica i portant l'Evangeli, els quals eren el símbols del seu ofici. També es representa a Sant Baldiri amb una ploma en la mà en la qual no porta el llibre. Tant l'evangeli com la ploma simbolitzen d'il·luminació i la grandesa de Déu. És important esmentar que Sant Baldiri es patró de Nimes, Poitiers i de diversos municipis com el nostre (Sant Boi de Llobregat). A part d'això, Sant Baldiri també es patró de diversos pobles que porten el seu nom com per exemple San Baudilio, San Baudelio o San Boal.


L'Església de Sant Baldiri


Es l'únic edifici Santboià dedicat al nostre patró. L'església de Sant Baldiri es troba situada en el barri antic del nostre poble (Sant Boi de Llobregat), al costat del riu Llobregat. Es important comentar que l'església es un edifici d'estil barroc construït entre els anys 1725 i 1752

Obres d'Art de Sant Baldiri


Per a l'església de Sant Baldiri de Sant Boi de Llobregat Lluis Dalmau va fer dos retaules: el Retaule de Sant Baldiri i la Decapitació de Sant Baldiri. La taula central del retaule de Sant Baldiri encara es troba a l'església de Sant Boi. En aquesta obra de art podem veure a Sant Baldiri que està en el centre, vestit amb la dalmàtica i sostenint un llibre i la palma del martiri. Símbols típics de Sant Baldiri, sant al qui se l'associa amb elements cristians que simbolitzen el patiment i el sacrifici. 


VIDEO SIMBOLOGIA SANT BOI DE LLOBREGAT


 

SANT BALDIRI

Origen Històric: Sant Baldiri de Nimes Sant Baldiri (També anomenat Sant Boi), va ser una mena de sacerdot que ajudava als bisbes durant el ...