viernes, 28 de enero de 2022

EL FILL PRÒDIG

Paràbola tal qual surt a la Bíblia:  Lluc 15, 11-32

«Un home tenia dos fills; i el menor d'ells va dir al pare: "Pare, dóna'm la part de la hisenda que em correspon." I ell els va repartir la hisenda. Pocs dies després el fill menor ho va reunir tot i va marxar a un país llunyà on va malbaratar la seva hisenda vivint com un llibertí. Quan va haver gastat tot, va sobrevenir una gana extrema en aquell país, i va començar a passar necessitat. Llavors va ser i es va ajustar amb un dels ciutadans d'aquell país, que el va enviar a les seves finques a pasturar porcs. I desitjava omplir el seu ventre amb les garrofes que menjaven els porcs, però ningú no se les donava. I entrant en si mateix, va dir: "Quants jornalers del meu pare tenen pa en abundància, mentre que jo aquí em moro de gana! M'aixecaré, aniré al meu pare i li diré: Pare, vaig pecar contra el cel i davant. Ja no mereixo ser anomenat fill teu, tracta'm com un dels teus jornalers."

I, aixecant-se, va partir cap al seu pare. Estant ell encara lluny, el va veure el seu pare i, commogut, va córrer, es va estirar al coll i el va besar efusivament. El fill li va dir: "Pare, vaig pecar contra el cel i davant teu; ja no mereixo ser anomenat fill teu." Però el pare va dir als seus serfs: "Porteu de pressa el millor vestit i vestiu-lo, poseu-li un anell a la mà i unes sandàlies als peus. Porteu el vedell engreixat, mateu-lo, i mengem i celebrem una festa, perquè aquest fill  meu era mort i ha tornat a la vida; estava perdut i ha estat trobat."  I van començar la festa.  

El seu fill gran era al camp i, en tornar, quan es va acostar a la casa, va sentir la música i les danses; i trucant a un dels criats, li va preguntar què era allò. Ell li va dir: "El teu germà ha tornat i el teu pare ha matat el vedell engreixat, perquè li ha recobrat sa." Ell es va irritar i no volia entrar.  El pare va sortir, i li suplicava. Però ell va replicar al seu pare: "Fa tants anys que et serveixo, i mai no vaig deixar de complir una ordre teva, però mai m'has donat un cabrit per tenir una festa amb els meus amics; i ara que ha vingut aquest fill te, que ha devorat el teu tresor amb prostitutes, has matat per ell el jònec engreixat!" Però ell li va dir: «Fill, tu sempre ets amb mi, i tot el meu és teu; però convenia celebrar una festa i alegrar-se, perquè aquest germà teu estava mort, i ha tornat a la vida; estava perdut, i ha  estat trobat."»

Significat que trobo a aquesta paràbola: 

Personalment, penso que antigament aquesta paràbola era una advertència cap els fidels que s'allunyen de la fe, i que tard o d'hora perduts, retornarien al camí correcte. Crec que aquesta es una visió molt trista de la paràbola i que només tracta els valors cristians i per tant que no té a veure amb altres valors com seria el de la família. 

D'altra banda, podem dir que aquesta paràbola ha evolucionat amb el temps i que per tant ha canviat la seva interpretació. Actualment, penso que aquesta paràbola es refereix als valors de la família i a la seva acceptació, que la figura del pare no veu negativament les decisions del seu fill, sinó que aquest accepta les seves decisions i suporta al seu fill pròdig. Per tant penso que aquesta paràbola tracta sobre el suport i l'acceptació

Símbol més important de la paràbola per a mi: 

La Festa: La festa és la representació de celebrar la vida nova, i rebutjar la desaparició del seu fill qui estava embolcat pel pecat. Representa el perdó que dona el Déu Pare als seus fills i el perdó que es dona entre familiars.


jueves, 27 de enero de 2022

Dins de la bíblia hi ha diversos números que tenen molta importància en la religió cristiana i que són rellevants a la hora de mencionar la vida de Jesús. Aquests números son: el 3, el 7, el 12 i el 40. 

En quant al  número 3, podem dir que representa la Trinitat: Pare, Fill i Esperit Sant i per tant és un número especial que simbolitza la Divina Perfecció.  Un exemple de la utilització del numero 3 es quan els serafins clamen "Sant, Sant, Sant". A part d'això, aquest numero apareix en un gran nombre de passatges bíblics, tot i que normalment és utilitzat en els períodes de fe: tres nits de vigília, tres dies, tres setmanes, tres mesos i tres anys.  A més a més s'ha de destacar que als 3 dies de la seva crucifixió, Jesús va ressuscitar.
El simbolisme del numero 3 te a veure amb el moviment continu i la perfecció del que s'ha acabat, així com símbol de la Trinitat quan es representat en forma de triangle (apuntant al cel). Per això, és considerat per creients com un nombre celeste.

El significat bíblic del número 7 té una simbologia remarcada a la Bíblia.  Significa allò que és o arribarà a ser perfecte i ple.  Per exemple, Déu va dir als israelites que caminéssin al voltant de Jericó durant 7 dies seguits, i un cop fet això li donessin 7 voltes.  També podem veure aquest numero quan Pere pregunta a Jesús quantes vegades podia perdonar a algú, i la resposta de Jesús va ser: "fins a 7 vegades, i sinó 77 vegades", deixant clar que la idea era perdonar sempre.  Per tant, el número 7 està associat a múltiples missatges a la Bíblia, sobretot a allò que simbolitza alguna cosa acabada o plena; un exemple d’això es que el món es crea en 7 dies

El número 12 és un numero molt important a la Bíblia que també simbòlic. Significa totalitat i elecció.  Per això es s'anomenen en la Bíblia les 12 tribus d'Israel, quan en realitat l'Antic Testament n'esmenta que són més de 12;  però amb això es vol dir que eren tribus elegides que representaven a tothom. Un altre exemple de la importància del numero 12 radica en que s'agruparan en 12 apòstols que seguiran la paraula de Jesús.
A part d'això, altres aparicions del numero 12 seran: les 12 portes de Jerusalem, les 12 estrelles que coronen la Dona a l'Apocalipsi, els 12 àngels o els 12 fruits de l'arbre de la vida.

Per finalitzar, sobre el numero 40 podem dir que és troba present a les escriptures de la Bíblia i que compta amb significats que poden interpretar-se en diferents sentits. Un exemple d'això serien els 40 anys que Moisès va guiar els Hebreus a través del desert, els 40 dies que Jesús va passar al desert i els 40 dies  després de ressuscitar Jesús (quan va aparèixer davant dels seus deixebles).
El numero 40 és un numero simbòlic, que en general significa 'canvi', un exemple d'això es quan Jesús al desert es preparava per a un canvi de la seva vida privada a la pública o els 40 anys que va passar el poble d'Israel als deserts, preparar-se per la seva llibertat. Així que el 40 es pot trobar en diferents casos a la Bíblia amb el significat de preparació i de canvi.

Personalment, crec que es molt interesant descobrir el significat i la simbologia que tenen els números a la Bíblia, així que espero que el meu bloc t'haguí ajudat a descobrir el seu significat!

viernes, 14 de enero de 2022

ORIGEN DE LA LEGENDA DELS SAVIS D'ORIENT

Quan va néixer el nen Jesús a Betlem, en el regnat del rei Herodes, uns mags que venien de l'Orient es van presentar a Jerusalem, dient: “On està el Rei dels jueus que ha nascut? Perquè vam veure la seva estrella a l'Orient i hem vingut a adorar-li.” 

Aquesta va ser la primera aparició del reis mags (els savis d’Orient), una aparició que es va donar en l’Evangeli de Sant Mateu.

Tot i encara que l’evangeli de sant Mateu sigui l'única font bíblica que esmenta els savis d'orient, en aquest evangeli no es comenta que aquests «mags» siguessin Reis, tampoc s’especifica els seus noms ni si aquells homes d'Orient eren tres.

En assabentar-se Herodes, rei de la Judea, va manar cridar a aquests mags per a interrogar-los i els va fer prometre que l'informarien una vegada trobessin al nen perquè pogués adorar-lo ell també (Això va ser mentida ja que degut aquest motiu es va donar la matança dels innocents).

Personalment, crec que el reis mags no van existir ja que considero molt inversemblant la idea de que unes persones siguin reis, astrònoms o reis mags vinguin de l'altre punta del món (concretament d'orient mitja) a donar-li regals a una persona que acaba de néixer ja que una estrella els ha anunciat el seu naixement.

Realment, penso que els reis mags han estat una historia que s'ha modificat molt al llarg de la història degut als relats orals que s'han anat explicant al llarg del temps. A causa de la poca informació que ha hagut sobre ells, arribo a la conclusió de que els vuits que hi havien a la historia dels reis mags s'han anat omplint a través de la tradició popular i que la raó de que existeixin diferents histories sobre els reis mags es deu als diferents moments de la historia i les diferents zones culturals.

He aconseguit elaborar aquesta conclusió a partir del diferents links que he trobat a internet sobre els reis mags i després d'una busqueda exhaustiva, puc afirmar que la visó actual dels reis mags es una visió consumista que esta més relacionada amb l'acte de comprar regals que amb la religió cristiana.


SANT BALDIRI

Origen Històric: Sant Baldiri de Nimes Sant Baldiri (També anomenat Sant Boi), va ser una mena de sacerdot que ajudava als bisbes durant el ...